Do czego służy autoklaw spożywczy?
W wielu branżach wykorzystywany jest autoklaw przemysłowy. To niezbędne urządzenie, które jest niezbędne do sterylizacji produktów spożywczych, w laboratoriach, w kosmetologii i w wielu innych dziedzinach. Oczywiście w zależności od konkretnych potrzeb dobiera się rozwiązanie optymalne. Najczęściej autoklawy przemysłowe są urządzeniami o wzmocnionej konstrukcji z grubościennymi ściankami o najczęściej cylindrycznym kształcie. Dają możliwość pracy w hermetycznych warunkach, a dzięki systemowi rygli i blokad, w autoklawie spożywczym dochodzi do obróbki termicznej produktów i sterylizacji poprzez osiągnięcie wysokiej temperatury.
Jak wybrać najlepszy autoklaw przemysłowy?
W autoklawie spożywczym osiągnięcie np. wysokiej temperatury, odizolowanie od zewnętrznych warunków oraz wygenerowanie wysokiego ciśnienia prowadzi do szeregu ważnych w przetwórstwie procesów. Przede wszystkim w ten sposób wykonuje się pasteryzację. To technika konserwacji, która za pomocą podgrzewania w autoklawie spożywczym pozwala na zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych, wegetatywnych mikroorganizmów lub enzymów. Z drugiej strony umożliwia zachowanie wartości odżywczych oraz oczywiście walorów smakowych. Dlatego właśnie autoklawy z bnt-sigma.pl są wybierane zarówno przez samodzielnych wytwórców wyrobów mięsnych, jak i osoby indywidualne, którym zależy na zdrowym trybie życia.
Urządzenia dla samodzielnych wytwórców wyrobów mięsnych
W autoklawie można również przeprowadzić tyndalizację. To jedna z metod konserwacji żywności w puszkach. Dzięki niej otrzymuje się konserwy i przetwory warzywno-owocowe – sałatki, ogórki, kultowy groszek, a także gotowe dania obiadowe, które przez dłuższy czas nie będą tracić swoich właściwości. Jak widać, urządzenia, które obecnie obsługuje się elektronicznie, są wykorzystywane w domach i w firmach, zakładach przetwórczych. To świetna opcja dla tych, którzy robią dużo przetworów warzywno-owocowych, mają ogród czy sad i własne zbiory.
Sprzęt do sterylizacji produktów spożywczych
Autoklaw jest też niezbędny pszczelarzom, wędkarzom – pozwala na zagospodarowanie uzyskanych połowów oraz osobom, które samodzielnie robią wędliny i wyroby mięsne. Warto przy tym pamiętać, by dobierać autoklaw parowy do swoich potrzeb – tu ważna będzie jego objętość, wymiary, konstrukcja, materiały, z jakich urządzenie zostało wykonane, solidność, bezpieczeństwo i to, czy spełnione normy bezpieczeństwa. Niezmiennie poprzez osiągnięcie temperatury wody w autoklawie spożywczym uzyskuje się jedną z najbardziej skutecznych i dostępnych metod sterylizacji różnych materiałów i przyrządów i surowców.
W dużej mierze oczywiście chodzi o to. By zachować jak najwyższy standard sterylności. I dlatego w rozmaitych procesach niezbędne są specjalistyczne urządzenia, bo tylko dzięki nim da się stworzyć w pełni bezpieczne warunki. Działanie autoklawów jest więc kluczowe w przemyśle spożywczym, gdzie ochrona przed często groźnymi drobnoustrojami jest po prostu konieczna – wszak chodzi o życie i zdrowie klientów. Oczywiście w procesie pasteryzacji przedłuża się też trwałość żywności, więc mięso, warzywa czy owoce dłużej zachowują świeżość, walory odżywcze, świetny smak i wygląd. Pasteryzację od sterylizacji różni czas obróbki oraz użyta temperatura. Ta pierwsza metoda jest procesem długotrwałym i przebiega w stosunkowo niskich temperaturach, a druga jest szybsza, ale wymaga bardzo wysokiej temperatury. Efekt jest natomiast taki sam.